Obrúsok, prestri sa
RECEPTÁRIUM
Zdravé recepty
Avokádová nátierka
Ingrediencie:
1 zrelé avokádo, celozrnné pečivo, reďkovka, paprika, soľ
Postup:
Avokádo rozkrojíme, vyberieme kôstku. Lyžičkou vyberieme dužinu a dáme ju do misky, kde ju roztlačíme vidličkou. Rozkrojíme celozrnnú bagetu, natrieme ju avokádom, posolíme. Ozdobíme nakrájanou reďkovkou a paprikou.
Banánové dolky
Ingrediencie:
1 banán, 1 vajíčko, olej, 1 PL medu, štipka škorice
Postup:
Banán dáme do misky a roztlačíme ho vidličkou, pridáme štipku škorice, vajíčko a rozmiešame. Môžeme dochutiť lyžicou medu. Panvicu potrieme olejom a lyžicou nalievame banánovú zmes. Pečieme na miernej teplote, aby sa nám dolky nepripiekli. Podávame s nakrájaným ovocím alebo s džemom a kto chce, môže si dolky ozdobiť šľahačkou.
Cuketové placky
Ingrediencie:
1 cuketa, 2 väčšie zemiaky, 1 vajíčko, 1 menšia cibuľa, strúčik cesnaku, soľ, petržlenová vňať, olej
Postup:
Cuketu a zemiaky ošúpeme a na jemno nastrúhame. Pridáme vajíčko, nakrájanú cibuľu, pretlačený strúčik cesnaku a premiešame. Ak je cesto riedke, môžeme pridať trochu múky alebo jemné ovsené vločky. Podľa chuti posolíme. Na plech dáme papier na pečenie a lyžicou z cesta vytvarujeme placky. Postriekame ich olejom a pečieme v rúre pri 180°C. Podávame ich s posekanou petržlenovou vňaťou a zeleninovou prílohou.
Tvarohový koláč bez múky
500g tvarohu, 2 zrelé banány, 1 stredne veľké jablko, 4 vajíčka, 2 PL medu, hrozienka / čučoriedky, sušené brusnice.../, škorica
Postup:
Banány popučíme vidličkou, jablko ošúpeme, zbavíme jadierok a najemno nastrúhame. Pridáme tvaroh, vajíčka a hrozienka. Všetko poriadne premiešame, ochutíme medom a štipkou škorice. Zmes nalejeme na plech vystlaným papierom na pečenie alebo do bábovkovej formy. Pečieme asi 40 minút pri 180°C
Chutné palacinky
Ingrediencie:
5 PL špaldovej múky, ½ l mlieka, 2 vajíčka, 2 PL medu / sirup agáve/ , škorica, štipka soli. olej
Plnka: 2 jablká, med, škorica, hrozienka
Postup:
Múku nasypeme do misy, pridáme mlieko a rozmiešané vajíčka, osladíme medom alebo sirupom agáve. Všetko poriadne rozmiešame. Jemne posolíme a pridáme škoricu podľa chuti. Opäť premiešame. Panvicu potrieme olejom a pečieme palacinky.
Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníka a na jemno nastrúhame. Osladíme medom, pridáme škoricu a hrozienka. Plnku premiešame a natierame ňou upečené palacinky.
Zemiakové chipsy
Ingrediencie:
8 malých zemiakov, soľ, olej
Postup:
Zemiaky poriadne poumývame a zbavíme
nečistôt. Potom ich nakrájame na tenké plátky, ktoré napichujeme na špajdle asi
s 1cm odstupom. Poukladáme ich na plech, postriekame olejom a pečieme
do zlatista. Po upečení ich jemne posolíme. Podávame so zeleninou. Výborne
chutia aj posypané so syrom
Cuketové špagety s tuniakom
Ingrediencie:
8 malých zemiakov, soľ, olej
Postup:
Zemiaky poriadne poumývame a zbavíme
nečistôt. Potom ich nakrájame na tenké plátky, ktoré napichujeme na špajdle asi
s 1cm odstupom. Poukladáme ich na plech, postriekame olejom a pečieme
do zlatista. Po upečení ich jemne posolíme. Podávame so zeleninou. Výborne
chutia aj posypané so syrom
Cviklové placky
Ingrediencie:
1 väčšia cvikla, 1 vajíčko, ovsené vločky, soľ, korenie, olej
Postup:
Cviklu umyjeme a povaríme, kým nezmäkne. Necháme ju vychladiť, potom ju ošúpeme a najemno nastrúhame. Vločky zaparíme horúcou vodou, odstránime z nich nadbytočnú vodu a pridáme ku cvikli. Podľa chuti osolíme, pridáme mleté korenie a vajíčko. Zmes premiešame. Na plech dáme papier na pečenie a lyžicou tvarujeme placky. Postriekame olejom a pečieme pri 180°C. Placky podávame s bryndzou a so zeleninovým šalátom.
Vyprážaná cibuľa
Ingrediencie:
2 väčšie cibule, múka, vajíčko a strúhanka na obaľovanie, soľ, olej
Postup:
Cibuľu ošúpeme a nakrájame na širšie plátky. Pripravíme si trojobal na obaľovanie cibule. Ku vajíčku pridáme štipku soli. Kolieska cibule obalíme v múke, potom vo vajíčku a nakoniec v strúhanke. Takto pripravené ich pečieme na panvici potretej olejom. Podávame so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom.
Zelerové hranolky
Ingrediencie:
1 zeler, sušené bylinky, olivový olej
Postup:
Zeler očistíme a nakrájame na tenké plátky. Na plech dáme papier na pečenie a naň poukladáme zelerové hranolčeky. Dochutíme ich sušenými bylinkami, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme v rúre pri 180°C. Podávame s kečupom alebo tatárskou omáčkou. Podobne môžeme pripraviť aj hranolky z mrkvy a kalerábu. Sú veľmi chutné.
Višňovo makový koláč
Ingrediencie:
180g maku, 210 g gréckeho jogurtu, 1ČL trstinového cukru, 5 vajec, 75ml vody, vanilkový puding
Postup:
Vajíčka rozbijeme, žĺtky vymiešame s trstinovým cukrom, pridáme mak, jogurt, vodu, premiešame. Nakoniec pridáme sneh z vyšľahaných bielkov a zľahka premiešame. Cesto vylejeme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C asi 20 minút.
Višne zmixujeme spolu so šťavou / 150 ml /, dochutíme trstinovým cukrom, pridáme vanilkový puding a uvaríme. Pudingovú hmotu potom vylejeme na upečený koláč.
Brokolicová polievka
Ingrediencie:
1 brokolica, smotana na varenie, soľ, kurkuma, 500ml vody
Postup:
Brokolicu umyjeme, rozdelíme na ružičky, dáme do
vody, pridáme štipku kurkumy, podľa chuti posolíme a uvaríme domäkka.
Uvarenú brokolicu zmixujeme a na zjemnenie môžeme pridať trochu smotany.
Polievku necháme zovrieť a odstavíme. Podávame s opečeným chlebom.
Plnené morčacie prsia s olivami
Ingrediencie:
100 g morčacích pŕs, zelené olivy, červená paprika, chilli paprička, tymián, olej
Postup:
Morčacie prsia odblaníme a nakrájame. Dáme ich do vymastenej misy, posolíme, opaprikujeme, pridáme chilli a tymián. Pečieme vo vyhriatej rúre. Olivy nakrájame na kolieska a tesne pred dopečením ich poukladáme na mäso. Podávame s kuskusom, ryžou a zeleninou podľa chuti.
Broskyne s mandľami
Ingrediencie:
4 broskyne, 1 banán, mandle
Postup:
Broskyne umyjeme, rozkrojíme a odstránime kôstky. Banán nakrájame na kolieska. Ovocie poukladáme na tanier a ozdobíme mandľami.
Treska na bylinkách
Ingrediencie:
100 g morskej tresky, bazalka, tymián, 2- 3 strúčiky cesnaku, olej, soľ
Postup:
Plátky morskej tresky posolíme, potrieme roztlačeným cesnakom, pridáme sušené bylinky a ugrilujeme na panvici potretej olejom. Podávame so zeleninou.
Ryžová kaša
Ingrediencie:
1 šálka ryže, mlieko, med, škorica, vlašské orechy, 1 jablko
Postup:
Ryžu zbavíme nečistôt, opláchneme a necháme odkvapkať. Potom ju dáme do hrnca, pridáme mlieko a uvaríme domäkka. Ryžovú kašu osladíme medom, pridáme škoricu a posypeme vlašskými orechmi. Jablko umyjeme, nakrájame na tenké plátky a ozdobíme ryžovú kašu.
Tortilla s morčacím mäsom
Ingrediencie:
300 g morčacích pŕs, soľ, mleté čierne korenie, gyros korenie, paradajka, uhorka, ľadový šalát, tortila, olej
Jogurtový dressing: 100g bieleho jogurtu, soľ, korenie, čerstvá bazalka, citrónová šťava
Postup:
Prsia nakrájame na rezance, osolíme, okoreníme a pečieme na panvici s olejom. Dresing si pripravíme z jogurtu, do ktorého pridáme na drobno nakrájanú bazalku, soľ a citrónovú šťavu. Paradajku a uhorku nakrájame na kolieska, šalát rozdelíme na listy. Tortilly krátko opečieme na panvici bez oleja. Potom ich potrieme dresingom, naň dáme list šalátu, paradajku, uhorku a kúsky morčacieho mäsa. Zabalíme - najskôr zohneme zospodu, potom z jednej a druhej strany.
Pstruh na masle
Ingrediencie:
2 pstruhy, paradajka, paprika, ½ uhorky, hrášok, kukurica, čerstvá bazalka, citrón, maslo, soľ, korenie, múka, olivový olej
Postup:
Pstruha umyjeme, osušíme utierkou, posolíme, okoreníme a obalíme v múke. Na panvici rozpálime maslo a pstruha z oboch strán opečieme. Paradajku a papriku umyjeme a pokrájame na drobné kúsky, pridáme ošúpanú a nakrájanú uhorku, hrášok, kukuricu a na drobno posekanú bazalku, pripravíme zálievku z oleja, korenia a soli a pridáme do šalátu. Pstruha podávame so šalátom, s citrónovými plátkami a opečeným chlebom.
Baklažánová pizza
Ingrediencie:
1 baklažán, 50 g šunky, paradajka, tvrdý syr, korenie, soľ, kukurica
Postup:
Baklažán umyjeme, nakrájame na kolieska, posolíme a necháme 10 minút odstáť. Kolieska potom poutierame, okoreníme a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na baklažán poukladáme plátky šunky, kukuricu, paradajku nakrájanú na kolieska a posypeme strúhaným syrom. Dáme zapiecť do rúry. Namiesto šunky môžete dať tuniaka vo vlastnej šťave.
Mrkvová polievka
Ingrediencie:
5 väčších mrkiev, kurkuma, soľ, 1 zemiak, chilli, voda
Postup:
Mrkvu očistíme, umyjeme, nakrájame na malé kocky a dáme do hrnca. Zemiak ošúpeme, umyjeme a taktiež nakrájame na malé kocky, ktoré pridáme do hrnca. Posolíme, pridáme kurkumu, chilli a zalejeme do polovice vodou. Varíme do zmäknutia. Potom polievku zmixujeme a podávame s opečeným chlebom alebo opraženými tekvicovými semienkami
Vyprážaný karfiol
Ingrediencie:
1 karfiol, múka, vajíčko, kukuričná strúhanka, soľ, olej
Postup:
Karfiol umyjeme, rozdelíme na ružičky
a dáme variť do posolenej vody do polomäkka. Potom vodu zlejeme
a necháme vychladnúť. Karfiolové ružičky obalíme v múke,
vajíčku, kukuričnej strúhanke a ukladáme na plech. Pokvapkáme olejom
a pečieme v rúre. Počas pečenie ich obraciame. Podávame
s varenými zemiakmi a zeleninou.
Plnené kuracie prsia
Ingrediencie:
100g kuracích pŕs, sušené slivky, detský špenát, 4 plátky šunky, 4 plátkové syry, soľ, tymián, korenie, olej
Postup:
Mäso nakrájame na tenké plátky. Posolíme, okoreníme. Na každý plát mäsa dáme šunku, špenátové lístky, syr, sušené slivky a zrolujeme. Aby sa nám rolky nerozpadli, použijeme špáradlá alebo hrubšiu niť. Rolky poukladáme na olejom potretú zapekaciu misu a pečieme v rúre pri 200°C asi 20 minút.
Špenátová omeleta
Ingrediencie:
plátky šunky, mladý špenát, 2 vajíčka, strúhaný tvrdý syr, soľ
Postup:
Panvicu potrieme olejom. Do nej vložíme plátky šunky a krátko opečieme. Špenátové lístky umyjeme, necháme odkvapkať a pokrájame na drobné kúsky. Vajíčka rozmiešame, pridáme k nim špenát a zalejeme šunku. Omeletu pečieme na miernej teplote. Podávame s pečivom a zeleninou.
Plnený baklažán
Ingrediencie:
1 baklažán, kuracie prsia, šampiňóny,1 cibuľa, tvrdý strúhaný syr, soľ, korenie, bazalka, olej
Postup:
Kuracie mäso, nakrájame na tenké rezančeky. Baklažán umyjeme, rozkrojíme na polovicu. Dužinu vydlabeme lyžičkou a pridáme k mäsu. Šampiňóny zlejeme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu ošúpeme a nadrobno nakrájame. Orestujeme ju v malom množstve oleja, pridáme kuracie mäso, dužinu z baklažánu, hríby, posolíme, okoreníme a krátko podusíme. Zmesou naplníme polovice baklažánu, posypeme tvrdým strúhaným syrom a nadrobno nasekanou bazalkou a dáme zapiecť do rúry na 15 minút.
Tofu v sezamovom župane
Ingrediencie:
1 tofu, vajíčko, sezam, olej, soľ
Postup:
Tofu nakrájame na menšie kúsky, posolíme. Vajíčko rozšľaháme a namáčame v ňom kúsky tofu, ktoré následne obalíme v sezame. Poukladáme ho na plech, pokvapkáme olejom a pečieme v rúre.
Mrkvové šatôčky
Ingrediencie:
250 g hladkej múky, 250 g SMETOL, 250 g strúhanej mrkvy, ¼ prášku do pečiva, štipka soli, slivkový lekvár, práškový cukor, vanilkový cukor
Postup:
Z múky, prášku do pečiva, soli, zmäknutého Smetolu a strúhanej mrkvy vypracujeme cesto, ktoré necháme na chvíľu oddýchnuť v chladničke. Cesto rozvaľkáme na cca 4-5 mm, rozkrájame na štvorce 6x6 cm, na každý dáme kôpku slivkového lekváru a zliepame šatôčky. Poukladáme na plech s papierom na pečenie, prepichneme vidličkou v mieste, kde je lekvár a pečieme na 170°, 20-25 minút do zlata. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom,