Obrúsok, prestri sa

RECEPTÁRIUM

Zdravé recepty

Avokádová nátierka

Ingrediencie:

1 zrelé avokádo, celozrnné pečivo, reďkovka, paprika, soľ

Postup:

Avokádo rozkrojíme, vyberieme kôstku. Lyžičkou vyberieme dužinu a dáme ju do misky, kde ju roztlačíme vidličkou. Rozkrojíme celozrnnú bagetu, natrieme ju avokádom, posolíme. Ozdobíme nakrájanou reďkovkou a paprikou.

Banánové dolky

Ingrediencie:

1 banán, 1 vajíčko, olej, 1 PL medu, štipka škorice

Postup:

Banán dáme do misky a roztlačíme ho vidličkou, pridáme štipku škorice, vajíčko a rozmiešame. Môžeme dochutiť lyžicou medu. Panvicu potrieme olejom a lyžicou nalievame banánovú zmes. Pečieme na miernej teplote, aby sa nám dolky nepripiekli. Podávame s nakrájaným ovocím alebo s džemom a kto chce, môže si dolky ozdobiť šľahačkou.

Cuketové placky

Ingrediencie:

1 cuketa, 2 väčšie zemiaky, 1 vajíčko, 1 menšia cibuľa, strúčik cesnaku, soľ, petržlenová vňať, olej

Postup:

Cuketu a zemiaky ošúpeme a na jemno nastrúhame. Pridáme vajíčko, nakrájanú cibuľu, pretlačený strúčik cesnaku a premiešame. Ak je cesto riedke, môžeme pridať trochu múky alebo jemné ovsené vločky. Podľa chuti posolíme. Na plech dáme papier na pečenie a lyžicou z cesta vytvarujeme placky. Postriekame ich olejom a pečieme v rúre pri 180°C. Podávame ich s posekanou petržlenovou vňaťou a zeleninovou prílohou.

Tvarohový koláč bez múky

500g tvarohu, 2 zrelé banány, 1 stredne veľké jablko, 4 vajíčka, 2 PL medu, hrozienka / čučoriedky, sušené brusnice.../, škorica

Postup:

Banány popučíme vidličkou, jablko ošúpeme, zbavíme jadierok a najemno nastrúhame. Pridáme tvaroh, vajíčka a hrozienka. Všetko poriadne premiešame, ochutíme medom a štipkou škorice. Zmes nalejeme na plech vystlaným papierom na pečenie alebo do bábovkovej formy. Pečieme asi 40 minút pri 180°C

Chutné palacinky

Ingrediencie:

5 PL špaldovej múky, ½ l mlieka, 2 vajíčka, 2 PL medu / sirup agáve/ , škorica, štipka soli. olej

Plnka: 2 jablká, med, škorica, hrozienka

Postup:

Múku nasypeme do misy, pridáme mlieko a rozmiešané vajíčka, osladíme medom alebo sirupom agáve. Všetko poriadne rozmiešame. Jemne posolíme a pridáme škoricu podľa chuti. Opäť premiešame. Panvicu potrieme olejom a pečieme palacinky.

Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníka a na jemno nastrúhame. Osladíme medom, pridáme škoricu a hrozienka. Plnku premiešame a natierame ňou upečené palacinky.

Zemiakové chipsy

Ingrediencie:

8 malých zemiakov, soľ, olej

Postup:

Zemiaky poriadne poumývame a zbavíme nečistôt. Potom ich nakrájame na tenké plátky, ktoré napichujeme na špajdle asi s 1cm odstupom. Poukladáme ich na plech, postriekame olejom a pečieme do zlatista. Po upečení ich jemne posolíme. Podávame so zeleninou. Výborne chutia aj posypané so syrom 

Cuketové špagety s tuniakom

Ingrediencie:

8 malých zemiakov, soľ, olej

Postup:

Zemiaky poriadne poumývame a zbavíme nečistôt. Potom ich nakrájame na tenké plátky, ktoré napichujeme na špajdle asi s 1cm odstupom. Poukladáme ich na plech, postriekame olejom a pečieme do zlatista. Po upečení ich jemne posolíme. Podávame so zeleninou. Výborne chutia aj posypané so syrom 

Cviklové placky

Ingrediencie:

1 väčšia cvikla, 1 vajíčko, ovsené vločky, soľ, korenie, olej

Postup:

Cviklu umyjeme a povaríme, kým nezmäkne. Necháme ju vychladiť, potom ju ošúpeme a najemno nastrúhame. Vločky zaparíme horúcou vodou, odstránime z nich nadbytočnú vodu a pridáme ku cvikli. Podľa chuti osolíme, pridáme mleté korenie a vajíčko. Zmes premiešame. Na plech dáme papier na pečenie a lyžicou tvarujeme placky. Postriekame olejom a pečieme pri 180°C. Placky podávame s bryndzou a so zeleninovým šalátom.

Vyprážaná cibuľa

Ingrediencie:

2 väčšie cibule, múka, vajíčko a strúhanka na obaľovanie, soľ, olej

Postup:

Cibuľu ošúpeme a nakrájame na širšie plátky. Pripravíme si trojobal na obaľovanie cibule. Ku vajíčku pridáme štipku soli. Kolieska cibule obalíme v múke, potom vo vajíčku a nakoniec v strúhanke. Takto pripravené ich pečieme na panvici potretej olejom. Podávame so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom.

Zelerové hranolky

Ingrediencie:

1 zeler, sušené bylinky, olivový olej

Postup:

Zeler očistíme a nakrájame na tenké plátky. Na plech dáme papier na pečenie a naň poukladáme zelerové hranolčeky. Dochutíme ich sušenými bylinkami, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme v rúre pri 180°C. Podávame s kečupom alebo tatárskou omáčkou. Podobne môžeme pripraviť aj hranolky z mrkvy a kalerábu. Sú veľmi chutné.

Višňovo makový koláč

Ingrediencie:

180g maku, 210 g gréckeho jogurtu, 1ČL trstinového cukru, 5 vajec, 75ml vody, vanilkový puding

Postup:

Vajíčka rozbijeme, žĺtky vymiešame s trstinovým cukrom, pridáme mak, jogurt, vodu, premiešame. Nakoniec pridáme sneh z vyšľahaných bielkov a zľahka premiešame. Cesto vylejeme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C asi 20 minút.

Višne zmixujeme spolu so šťavou / 150 ml /, dochutíme trstinovým cukrom, pridáme vanilkový puding a uvaríme. Pudingovú hmotu potom vylejeme na upečený koláč.

Brokolicová polievka

Ingrediencie:

1 brokolica, smotana na varenie, soľ, kurkuma, 500ml vody

Postup:

Brokolicu umyjeme, rozdelíme na ružičky, dáme do vody, pridáme štipku kurkumy, podľa chuti posolíme a uvaríme domäkka. Uvarenú brokolicu zmixujeme a na zjemnenie môžeme pridať trochu smotany. Polievku necháme zovrieť a odstavíme. Podávame s opečeným chlebom.  

Plnené morčacie prsia s olivami

Ingrediencie:

100 g morčacích pŕs, zelené olivy, červená paprika, chilli paprička, tymián, olej

Postup:

Morčacie prsia odblaníme a nakrájame. Dáme ich do vymastenej misy, posolíme, opaprikujeme, pridáme chilli a tymián. Pečieme vo vyhriatej rúre. Olivy nakrájame na kolieska a tesne pred dopečením ich poukladáme na mäso. Podávame s kuskusom, ryžou a zeleninou podľa chuti.

Broskyne s mandľami

Ingrediencie:

4 broskyne, 1 banán, mandle

Postup:

Broskyne umyjeme, rozkrojíme a odstránime kôstky. Banán nakrájame na kolieska. Ovocie poukladáme na tanier a ozdobíme mandľami. 

Treska na bylinkách

Ingrediencie:

100 g morskej tresky, bazalka, tymián, 2- 3 strúčiky cesnaku, olej, soľ

Postup:

Plátky morskej tresky posolíme, potrieme roztlačeným cesnakom, pridáme sušené bylinky a ugrilujeme na panvici potretej olejom. Podávame so zeleninou.

Ryžová kaša

Ingrediencie:

1 šálka ryže, mlieko, med, škorica, vlašské orechy, 1 jablko

Postup:

Ryžu zbavíme nečistôt, opláchneme a necháme odkvapkať. Potom ju dáme do hrnca, pridáme mlieko a uvaríme domäkka. Ryžovú kašu osladíme medom, pridáme škoricu a posypeme vlašskými orechmi. Jablko umyjeme, nakrájame na tenké plátky a ozdobíme ryžovú kašu.

Tortilla s morčacím mäsom

Ingrediencie:

300 g morčacích pŕs, soľ, mleté čierne korenie, gyros korenie, paradajka, uhorka, ľadový šalát, tortila, olej

Jogurtový dressing: 100g bieleho jogurtu, soľ, korenie, čerstvá bazalka, citrónová šťava

Postup:

Prsia nakrájame na rezance, osolíme, okoreníme a pečieme na panvici s olejom. Dresing si pripravíme z jogurtu, do ktorého pridáme na drobno nakrájanú bazalku, soľ a citrónovú šťavu. Paradajku a uhorku nakrájame na kolieska, šalát rozdelíme na listy. Tortilly krátko opečieme na panvici bez oleja. Potom ich potrieme dresingom, naň dáme list šalátu, paradajku, uhorku a kúsky morčacieho mäsa. Zabalíme - najskôr zohneme zospodu, potom z jednej a druhej strany.

Pstruh na masle

Ingrediencie:

2 pstruhy, paradajka, paprika, ½ uhorky, hrášok, kukurica, čerstvá bazalka, citrón, maslo, soľ, korenie, múka, olivový olej

Postup:

Pstruha umyjeme, osušíme utierkou, posolíme, okoreníme a obalíme v múke. Na panvici rozpálime maslo a pstruha z oboch strán opečieme. Paradajku a papriku umyjeme a pokrájame na drobné kúsky, pridáme ošúpanú a nakrájanú uhorku, hrášok, kukuricu a na drobno posekanú bazalku, pripravíme zálievku z oleja, korenia a soli a pridáme do šalátu. Pstruha podávame so šalátom, s citrónovými plátkami a opečeným chlebom.

Baklažánová pizza

Ingrediencie:

1 baklažán, 50 g šunky, paradajka, tvrdý syr, korenie, soľ, kukurica

Postup:

Baklažán umyjeme, nakrájame na kolieska, posolíme a necháme 10 minút odstáť. Kolieska potom poutierame, okoreníme a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na baklažán poukladáme plátky šunky, kukuricu, paradajku nakrájanú na kolieska a posypeme strúhaným syrom. Dáme zapiecť do rúry. Namiesto šunky môžete dať tuniaka vo vlastnej šťave.

Mrkvová polievka

Ingrediencie:

5 väčších mrkiev, kurkuma, soľ, 1 zemiak, chilli, voda

Postup:

Mrkvu očistíme, umyjeme, nakrájame na malé kocky a dáme do hrnca. Zemiak ošúpeme, umyjeme a taktiež nakrájame na malé kocky, ktoré pridáme do hrnca. Posolíme, pridáme kurkumu, chilli a zalejeme do polovice vodou. Varíme do zmäknutia. Potom polievku zmixujeme a podávame s opečeným chlebom alebo opraženými tekvicovými semienkami

Vyprážaný karfiol

Ingrediencie:

1 karfiol, múka, vajíčko, kukuričná strúhanka, soľ, olej

Postup:

Karfiol umyjeme, rozdelíme na ružičky a dáme variť do posolenej vody do polomäkka. Potom vodu zlejeme a necháme vychladnúť. Karfiolové ružičky obalíme v múke, vajíčku, kukuričnej strúhanke a ukladáme na plech. Pokvapkáme olejom a pečieme v rúre. Počas pečenie ich obraciame. Podávame s varenými zemiakmi a zeleninou. 

Plnené kuracie prsia

Ingrediencie:

100g kuracích pŕs, sušené slivky, detský špenát, 4 plátky šunky, 4 plátkové syry, soľ, tymián, korenie, olej

Postup:

Mäso nakrájame na tenké plátky. Posolíme, okoreníme. Na každý plát mäsa dáme šunku, špenátové lístky, syr, sušené slivky a zrolujeme. Aby sa nám rolky nerozpadli, použijeme špáradlá alebo hrubšiu niť. Rolky poukladáme na olejom potretú zapekaciu misu a pečieme v rúre pri 200°C asi 20 minút. 

Špenátová omeleta

Ingrediencie:

plátky šunky, mladý špenát, 2 vajíčka, strúhaný tvrdý syr, soľ

Postup:

Panvicu potrieme olejom. Do nej vložíme plátky šunky a krátko opečieme. Špenátové lístky umyjeme, necháme odkvapkať a pokrájame na drobné kúsky. Vajíčka rozmiešame, pridáme k nim špenát a zalejeme šunku. Omeletu pečieme na miernej teplote. Podávame s pečivom a zeleninou. 

Plnený baklažán

Ingrediencie:

1 baklažán, kuracie prsia, šampiňóny,1 cibuľa, tvrdý strúhaný syr, soľ, korenie, bazalka, olej

Postup:

Kuracie mäso, nakrájame na tenké rezančeky. Baklažán umyjeme, rozkrojíme na polovicu. Dužinu vydlabeme lyžičkou a pridáme k mäsu. Šampiňóny zlejeme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu ošúpeme a nadrobno nakrájame. Orestujeme ju v malom množstve oleja, pridáme kuracie mäso, dužinu z baklažánu, hríby, posolíme, okoreníme a krátko podusíme. Zmesou naplníme polovice baklažánu, posypeme tvrdým strúhaným syrom a nadrobno nasekanou bazalkou a dáme zapiecť do rúry na 15 minút.

Tofu v sezamovom župane

Ingrediencie:

1 tofu, vajíčko, sezam, olej, soľ

Postup:

Tofu nakrájame na menšie kúsky, posolíme. Vajíčko rozšľaháme a namáčame v ňom kúsky tofu, ktoré následne obalíme v sezame. Poukladáme ho na plech, pokvapkáme olejom a pečieme v rúre.

Mrkvové šatôčky

Ingrediencie:

250 g hladkej múky, 250 g SMETOL, 250 g strúhanej mrkvy, ¼ prášku do pečiva, štipka soli, slivkový lekvár, práškový cukor, vanilkový cukor

Postup:

Z múky, prášku do pečiva, soli, zmäknutého Smetolu a strúhanej mrkvy vypracujeme cesto, ktoré necháme na chvíľu oddýchnuť v chladničke. Cesto rozvaľkáme na cca 4-5 mm, rozkrájame na štvorce 6x6 cm, na každý dáme kôpku slivkového lekváru a zliepame šatôčky. Poukladáme na plech s papierom na pečenie, prepichneme vidličkou v mieste, kde je lekvár a pečieme na 170°, 20-25 minút do zlata. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom,

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky